©  NiUS Radio Uniwersytet Szczeciński wszystkie prawa zastrzeżone. 

 
  • Home
  • Aktualności
  • Szczecin
  • Bez(glutenowe) Święta Bożego Narodzenia

Bez(glutenowe) Święta Bożego Narodzenia

23 grudnia 2022 | Julia Jakubiszyn
Fot. Julia Jakubiszyn

Grudzień to szczęśliwy czas przepełniony oczekiwaniem i przygotowaniami do Świąt Bożego Narodzenia. Osobom, u których niedawno zdiagnozowano celiakię lub nietolerancję glutenu wiele stresu może przynieść konieczność przygotowania swojej pierwszej bezglutenowej Wigilii. Jako Celiak z czternastoletnim stażem podpowiem wam, czego jeść nie wolno, na co trzeba uważać i skąd wziąć sprawdzone, tradycyjne przepisy na pyszne, bezglutenowe, bożonarodzeniowe dania. 

Pierwszą, niezwykle istotną kwestią jest opłatek. Jemy czy nie jemy? Zwykły opłatek jest absolutnie zakazany w diecie bezglutenowej. Niestety, w Szczecinie, od wielu lat nie spotkałam się z obecnością bezglutenowego opłatka w sklepach stacjonarnych, więc koniecznością staje się zamówienie go w sklepie internetowym. Najtańszą opcją jest zakup kilku dodatkowych produktów, ponieważ dostawa kosztuje około 15-25 zł, co przy samym opłatku za 7 zł wydaje się nieopłacalne. 

Pierogi z kapustą i grzybami, barszcz z uszkami, ryba po grecku, krokiety, paszteciki oraz słodkie wypieki, to tylko kilka z wielu potraw, których nie może zabraknąć na naszym stole. Jak przygotować je w wersji bezpiecznej dla osób na diecie bezglutenowej? Priorytetem są dobrze dobrane składniki. Najlepsze ciasto na pierogi uzyskamy z uniwersalnej mąki firmy Bezgluten. Krokiety, paszteciki i ciasta świetnie wychodzą z mąki Mehl Farine firmy Schär. 

Gotując barszcz lub zupę grzybową, często dodajemy do wywaru kostkę rosołową dla wzbogacenia smaku. Niestety, niektóre kostki w swoim składzie skrywają zabronioną dla nas mąkę pszenną. Kostki rosołowe wolne od glutenu w swojej ofercie posiada firma Knorr, Kucharek, Culineo, Ekowital, BioOaza oraz Naturavena. Pozostaje pytanie, gdzie zaopatrzyć się w potrzebne nam składniki? Największy wybór bezglutenowych produktów oferują duże supermarkety takie, jak: Selgros, Carrefour, Auchan oraz Intermarche. W Szczecinie pod kątem dostępności i ilości bezglutenowych składników najlepiej zaopatrzony jest Auchan zlokalizowany w Centrum Handlowym Kołbaskowo. Wiele przyjaznych dla Celiaków produktów oferują także sklepy ze zdrową żywnością.  

W przypadku życia w biegu, braku czasu, siły czy ochoty na gotowanie wszystkiego samodzielnie, z pomocą przychodzą niezawodne produkty gotowe/mrożone. Na rynku znajdziemy mrożone pierogi z kapustą (firma Mateo, dostępne w Carrefourze), gotowy barszcz czerwony (firma Krakus, dostępny niemal w każdym supermarkecie), krokiety z kapustą i grzybami (dostępne w sklepach firmy Putka bądź przez Internet), uszka z kapustą i grzybami (dostępne cyklicznie w sklepie Organic Garden mieszczącym się przy ulicy Kaszubskiej 4) świąteczne pierniki, ciasta firmy Bezgluten (Carrefour). 

Przyszła kolej na ostatni wątek – przepisy i jeszcze więcej przepisów! Poniżej podaję linki, do moich ulubionych blogów kucharskich oraz konkretnych, sprawdzonych, wigilijnych receptur: 

Teraz pozostaje mi jedynie życzyć wam wesołych, smakowitych, bezglutenowych Świąt!



NiUS Radio

Centrum Edukacji Medialnej i Interaktywności
Uniwersytet Szczeciński
ul. Cukrowa 12, 71-004 Szczecin
tel.: 91 444 34 71
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


© NiUS Radio Uniwersytet Szczeciński wszystkie prawa zastrzeżone. 

Do góry