Reprezentanci Uniwersytetu Szczecińskiego na liście TOP 2 proc. najlepszych naukowców na świecie:
Reprezentanci Uniwersytetu Szczecińskiego na liście TOP 2 proc. najlepszych naukowców na świecie:
13 października 2023 | Agnieszka Lizak/Uniwersytet Szczeciński
Fot. Uniwersytet Szczeciński
W najnowszym rankingu najbardziej wpływowych naukowców na świecie przygotowywanym przez Uniwersytet Stanforda i wydawnictwo Elsevier, znaleźli się naukowcy z Uniwersytetu Szczecińskiego. Amerykański Uniwersytet Stanforda co roku przygotowuje ranking dwóch procent reprezentantów świata nauki, po których dorobek inni badacze sięgają najczęściej. Ranking tworzony jest na podstawie dwóch kategorii. Pierwsza to ocena całej kariery naukowej naukowców do 2022 roku, używając różnych wskaźników, takich jak indeks Hirscha i liczba cytowań przez innych autorów. Druga perspektywa skupia się wyłącznie na osiągnięciach naukowych uzyskanych w roku 2022.
Reprezentanci Uniwersytetu Szczecińskiego na liście TOP 2 proc. najlepszych naukowców na świecie:
prof. zw. Jerzy Cioslowski – Instytut Fizyki
dr hab. Joanna Kruk, prof. US – Instytut Nauk o Kulturze Fizycznej
prof. dr hab. Mariusz Dąbrowski – Instytut Fizyki
dr hab. inż. Jarosław Wątróbski, prof. US – Instytut Zarządzania
dr hab. inż. Paweł Ziemba – Instytut Zarządzania
Naukowcy US na liście TOP 2 proc. za rok 2022:
dr hab. Radosław Miśkiewicz, prof. US – Instytut Zarządzania
prof. zw. Jerzy Cioslowski – Instytut Fizyki
dr hab. inż. Jarosław Wątróbski, prof. US – Instytut Zarządzania
dr hab. Joanna Kruk, prof. US – Instytut Nauk o Kulturze Fizycznej
dr hab. inż. Paweł Ziemba – Instytut Zarządzania
prof. dr hab. Bogumiła Skotarczak – Instytut Biologii
Centrum Edukacji Medialnej i Interaktywności Uniwersytet Szczeciński ul. Cukrowa 12, 71-004 Szczecin tel.: 91 444 34 71 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.