Ostateczne wyniki ewaluacji - komentarz Prorektora ds. Nauki US
Ostateczne wyniki ewaluacji - komentarz Prorektora ds. Nauki US
16 marca 2023 | Michał Nakoniczewski
prof. dr hab. Andrzej Skrendo – Prorektor ds. Nauki
Ministerstwo Edukacji i Nauki podało ostateczną ocenę ewaluacji Uniwersytetu Szczecińskiego. Władze naszej Uczelni mówią o historycznym wyniku. Jedna dyscyplina otrzymała kategorię A+, pięć kategorię A, natomiast pozostałe dwanaście B+.
– Wszystkie dyscypliny na naszej Uczelni mają pełne prawa akademickie i mogą nadawać stopnie naukowe. To się wydarzyło pierwszy raz w historii naszych uczelni – mówi prof. dr hab. Andrzej Skrendo, Prorektor ds. Nauki US.
– Jesteśmy z tych wyników zadowoleni. One potwierdzają, że na Uniwersytecie Szczecińskim sprowadzimy badania na bardzo wysokim poziomie i to jest też dobry prognostyk na przyszłość. Wszystkim, którzy przyczynili się do tego wyniku ewaluacyjnego, wszystkim uczonym, ale też pracownikom administracji i całej społeczności akademickiej bardzo serdecznie gratuluję z jego wyniku - komentował Prorektor ds. Nauki.
Wszystkie osiemnaście dyscyplin zostało poddanych ewaluacji. Dwanaście otrzymało kategorię B+, kategoria A została przyznana naukom prawnym, naukom fizycznym, naukom o polityce i administracji, naukom teologicznym oraz naukom o zarządzaniu i jakości, natomiast kategorię A+ otrzymała historia.
Ewaluacja polega na przekrojowej ocenie jakości działalności naukowej. Oceniane są m.in. indywidualne osiągnięcia pracowników reprezentujących daną dyscyplinę. Przyznawane są kategorie naukowe: A+, A, B+, B albo C. Od nich zależą uprawnienia do prowadzenia studiów, szkół doktorskich, nadawania stopni i tytułów oraz kwota subwencji.
Centrum Edukacji Medialnej i Interaktywności Uniwersytet Szczeciński ul. Cukrowa 12, 71-004 Szczecin tel.: 91 444 34 71 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.